1 2 3 4 5 6 7 8

WAT IS
3D
PRINTEN?


3D Printen of 3D Printing, voorheen ook wel Rapid Prototyping genoemd is de techniek waar een idee/schets omgezet wordt naar een 3D-tekening (CAD), en daarna omgezet wordt naar een tastbaar 3D-model. Het 3D-model wordt uitgewerkt in een tekenprogramma bijv. SolidWorks, AutoCAD of SketchUp. En daarna omgezet naar een STL-bestand, zodat de tekening gelezen kan worden door de printer. Waarna vervolgens de printer het model zal uitprinten.

Daarnaast is er een ruime keuze aan printmethodes. Wij printen zowel in FDM (Fused Deposition Modeling), als in SLA (Stereolithografie) en DLP (Digital Light Processing).

FDM houdt in dat de print bestaat uit lagen. Deze lagen worden opgebouwd uit het gekozen filament, dat vervolgens via de spuitmond op de printkop het gewenste model zal uitprinten.

Zo zijn er verschillende soorten filamenten die uw ontwerp de juiste eigenschappen meegeven die u graag wilt.
Heeft uw ontwerp ondersteuning nodig is dit ook mogelijk door de beschikbare “Support” filamenten. Daarnaast zijn er nog een aantal filamenten met bijzondere eigenschappen.
De verschillende filamenten die wij gebruiken vind u bij Werkwijze FDM.

Bij zowel SLA als DLP wordt een vat fotoreactieve vloeibare hars selectief blootgesteld aan het licht om zeer dunne vaste lagen te vormen die opgestapeld worden tot er een voorwerp gevormd wordt.
De verschillende kunstharsen die wij gebruiken vind u bij Werkwijze SLA.